Istoria conceptului de case modulare

Istoria conceptului de case modulare

Casele modulare reprezintă un nou trend în construcțiile din prezent, fiind solicitate atât în scopul de a crea un spațiu de refugiu pe timp de vacanță, cât și în vederea unei locuințe permanente sau chiar ca birou și showroom.

Ideea de a construi într-o fabrică specializată, un loc diferit de cel final al construcției, precum și de a transporta și asambla o casă într-un timp record, dacă e să ne raportăm la timpul dedicat unei construcții clasice, a prins un avânt incredibil încă de la începuturi, devenind una dintre cele mai solicitate metode de a construi în zilele noastre.

Astfel, în continuare vă vom prezenta mai detaliat istoria construcțiilor modulare, menționând și evoluția în timp a caselor prefabricate, de ce au devenit atât de populare și mai ales, cât sunt de practice.

Când a fost realizată prima casă modulară

Prima casă modulară a fost gândită și realizată în anul 1830, când un dulgher din Anglia a construit pe bucăți, o casă pentru fiul său care urma să se mute foarte curând în Australia. Casa a fost trimisă și asamblată cu succes, iar câțiva ani mai târziu, ideea de case modulare a ajuns să fie folosită de căutătorii de aur din California, care erau într-o deplasare continuă, în căutarea unor zăcăminte bogate și aveau nevoie de locuințe confortabile și încăpătoare.

Totuși, abia la începutul secolului XX, conceptul caselor modulare devine cu adevărat popular și începe să evolueze rapid în această direcție.

De ce au devenit atât de populare casele prefabricate

În opoziție cu metodele clasice de construcție, prefabricarea este un proces mult mai rapid care poate reduce drastic costurile și riscul de a depăși bugetul. Deoarece sunt realizate în fabrică sub asistența unei echipe de experți, iar problematicile convenționale cum ar fi condițiile meteo, care cresc de obicei bugetul proiectelor, sunt evitate.

Prefabricarea reduce de asemenea incertitudinea forței de muncă, ceea ce înseamnă implicit reducerea riscului de întârziere a proiectului.

De asemenea, este important de menționat și faptul că modulele, precum și montajul final, este eco friendly și contribuie la reducerea deșeurilor de producție cu 77% conform studiilor realizate de specialiști pe acest subiect.

Astfel, achiziţia, configurarea şi montarea unei case modulare este un proces simplu şi rapid. Opţiunile sunt clare şi fără costuri ascunse: structură, compartimentare, finisaje exterioare şi interioare etc.

Casele modulare astăzi

De la invenția conceptului de case modulare și până în prezent, mai multe inovații tehnologice au perfecționat procesul de construcție al acestora, la care se adaugă apariția software-urilor specializate, automatizarea și modelarea informațiilor.

Toate acestea, precum și noile procese și materiale de calitate superioară, au făcut posibilă opțiunea unui design modern și elegant, din punct de vedere estetic decât oricând până acum.

 

Astăzi, casele modulare sunt foarte populare printre cei care își doresc o locuință confortabilă și modernă la un preț accesibil, dar totodată să fie ușor și rapid de construit. Mai eficiente ca niciodată, atât din punct de vedere al izolării termice, cât și din punct de vedere al diversității de modele și modalităților de compartimentare, casele modulare au devenit o alternativă excelentă pentru oricine își dorește o casă proprie.

În concluzie, putem afirma cu siguranță, că opțiunea caselor modulare este o soluție și o investiție de viitor, care implică nu doar un raport calitate-preț excelent, ci și rezistență în timp.